Könyvünk nem titkolt célja, hogy az elmúlt évtizedekben elhanyagolt hüvelyes növények termesztésére, fogyasztására biztassa olvasóit. Egyaránt szól a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődő termelőknek, a környezeti és egészségügyi kérdésekben eligazodni igyekvő fogyasztóknak, és minden olyan szakembernek, aki munkája során valamilyen kapcsolatba kerül az élelmiszerrendszerekkel vagy a gasztronómiával. Szeretnénk bemutatni, hogyan dolgoznak kistermelők, szántóföldi gazdák, kutatók és nemesítők, séfek és fogyasztók – néhol közösen, néhol egymástól függetlenül – azért, hogy a még fellelhető hagyományos fajtákat felkutassák, megőrizzék, továbbfejlesszék, valamint, hogy nálunk még ismeretlen változatokat hazai termelésbe vonjanak. A teljes kép ismeretéhez elengedhetetlen a hüvelyes növények hazai és világtörténelemben bejárt útjának áttekintése, illetve azoknak az összefüggéseknek a feltérképezése, melyek ennek a változatos növénycsoportnak a visszaszorulását eredményezték.
A kiadvány az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kiadásában jelent meg az Agri Kulti, a Magház Egyesület és a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ közreműködésével.
A kiadvány ingyenesen letölthető.